För dig som har en Iphone med senaste operativsystemet IOS 8 finns det en funktion som är anpassad just för att någon ska kunna ta reda på ditt hälsotillstånd utan att komma in förbi din telefons låsskärm.

Gå in i appen ”Hälsa” som läggs till automatiskt på hemskärmen i din Iphone. Där kan du gå in i ”Medcinskt ID” i menyn längst ner och skriva in om du använder någon medicin, vilken blodgrupp du har, om du lider av några andra tillstånd eller har några allergier.

Polisen tipsar på Facebook om att du kan skriva den internationellt kända förkortningen NKA, No Known Allergies, under allergier, men det går också att lämna fältet tomt. Se till att ”Visa på låsskärm” är synligt. Ditt medicinska ID kommer nu vara tillgängligt när den som plockar upp din telefon klickar på ”Nödsituation”.

För Android-användare går det också att redigera informationen som står på låsskärmen. Hur du gör varierar lite beroende på vilken Android-version och telefon du har, men så här funkar det på till exempel en Samsung Galaxy S4 med Android OS 4.4.

Gå in på Inställningar från startmenyn. Välj ”Min enhet” i den övre menyn. Klicka på ”låsskärm”, sedan på ”widgetar för låsskärm” och sedan på ”ägarinformation”. Här kan du skriva in ett meddelande om vem som äger telefonen och om du till exempel lider av allergier eller sjukdomar. Se till att rutan ”visa ägarinformation vid låst skärm” visas.