Vinterkräksjuka (Calicivirus)

Så kallad vinterkräksjuka orsakas av calicivirus som ger häftiga kräkningar och diarré. Två undergrupper finns, norovirus och sapovirus. Vinterkräksjukan är extremt smittsamt men det går att undvika att bli smittad genom att hålla god hand- och livsmedelshygien. Enbart människan förefaller vara värd för viruset.

Speciellt under vinterhalvåret i november till april brukar calicivirus ligga bakom utbrott av vinterkräksjuka på sjukhus, vårdhem, skolor och daghem samt inom familjer och på arbetsplatser. En topp brukar iakttas under januari till mars. Calicivirus är också den enskilt vanligaste orsaken till livsmedelsburen smitta under hela året, då sannolikt smittade personer förorenat mat som serverats. Speciellt uppmärksammat har smitta från djupfrysta importerade bär varit, till exempel hallon. Även ostron har uppmärksammats i samband med smitta.

När smittar vinterkräksjuka?

Vinterkräksjukan är som mest smittsam när man har symtom och kvarstår cirka två dygn efter att symtomen har upphört. För att inte föra smittan vidare är det därför bra att stanna hemma från arbete/skola en till två dagar efter att du inte känner av symtom på vinterkräksjuka. Vi med kortisolbrist får vara extra vaksamma och undvika bufféer, julbord och annan kall mat som serveras på restauranger. Om vi blir smittade bör vi uppsöka sjukhus om kräkningarna håller i sig. Bra om man kan ge sig en Solu-Cortefspruta hemma och åka in för droppet på sjukhuset. Kom ihåg att droppet med natrium är jätteviktigt.