Team-Addison

Om Svenska Addisonföreningen och Team Addison.

Svenska Addisonföreningen grundades av Martin Norrman år 2003. Vid den tiden fanns det inte någon svensk information om Addisons sjukdom. Martin vaknade efter fyra dygn i koma, sökte information men kunde inte få tag i någon. Han kände sig så ensam och lovade sig själv att ingen skulle behöva känna sig så ensam. Han skapade en informativ hemsida, men efter tre år insåg Martin att det behövdes en förening för att även nå ut till sjukvården för bättre genomslagskraft. Föreningen har under åren hjälpt och stöttat alla dem som behövt det. Föreningen har växt och har en bra och trygg grund att stå på. Vi arbetar med upplysning mot sjukvården och till allmänheten. Målet är att alla svenskar skall känna till Addisons sjukdom.

Team Addison

Team Addison grundades för att göra Addisons sjukdom mer känd via sport. De specialde-
signade kläderna som teamet använder är märkta med föreningens namn och webbadress som upplyser om diagnosen. Det väcker uppmärksamhet och frågor vid samtliga event som de aktiva i teamet deltar i.
Det har blivit många reportage i olika tidningar runt om i världen som når många läsare. Det har bland annat uppmärksammats i Sveriges två största cykeltidningar, en del lokala tidningsreportage samt intervjuer vid startområden. Det är i de stora loppen de syns mest, som exempelvis samtliga Vätternrundor, Göteborgsvarvet, Lidingöloppet men även många lopp utomlands för både cykling, löpning och andra sporter. För att synas än mer har teamet en Facebooksida, hemsida och Instagram. De har följare från hela världen. Via sociala medier når de flest och längst.

Det absolut viktigaste är att diagnosens namn, Addisons sjukdom nämns. “Syns vi finns vi” är teamets slogan, vilket resulterar till större kännedom och ökad kunskap. Ökar kunskapen får de Addisonsjuka snabbare vård och behandling och som i sin tur kan rädda liv. De flesta i teamet är friska men vill hjälpa till att göra diagnosen känd. De i teamet som har Addisons sjukdom visar att man kan vara aktiv även om man har Addison. Att vara aktiv innebär allt från promenad till hårda lopp, huvudsaken är att man rör på sig.

Svenska Addisonföreningen uppmanar att de med Addisons sjukdom är aktiva. Anledningen är att vi stressar kroppen vid träning. Det innebär att vi “vänjer” kroppen vi stress och mår succesivt bättre på många plan. I början kräver kroppen oftast extra kortsison utöver dagsdosen eftersom man är ovan vid träningen. När man vant kroppen med träning kräver kroppen allt mindre av det extra kortisonet. När man är så van vid träning att man inte kräver mer kortison än dagsdosen klarar man vardagsstressen och även en Addisonkris bättre.

Vi finns på Facebook här!
Vi vill hela världen att vi kan vara aktiva med diagnosen Addison och för att sprida information och kunskap har vi nu ett cyckelteam som cyklar i föreningens cykelkläder. Se filmen här:

IMG_2090
Vi söker även sponsorer för att kunna ta fram fler cykeldressar. 2000:- för en plats på bröstet och 4000:- för hela framsidan på det vita fältet på tröjan. Du sätter in pengarna på BankGiro 5969-7011 och skriver sponsring på inbetalningen.

Martins bästa träningstips.
Några tips är att känna att man är i balans och att kroppen orkar träningspasset man har framför sig. Vi reglerar kortisonet själva emellanåt och det gäller även för träningen. Krävs det extra kortison? Min erfarenhet är att det i 90% av de gånger man är trött men ändå kommer ut och tränar är att man kommer tillbaka och mår bra igen.  Viktigt är att som sagt att man känner att kroppen har rätt kortisonmängd. Har vi det klarar vi det.
Vid hård fysisk träning kan det i bland bli att man inte tar extra kortison och ibland extra. För min del känner jag att jag mår bra och då tar jag inget extra utan parerar det efter passet för att undvika för mycket kortison. Vid längre träning över 1-4 timmar helgarderar jag mig för att inte riskera något och då blir det 5mg extra per timme eller 10mg under 2-3 timmar.
Vid träning under en timme dricker jag 6 dl vatten + resorb och två timmars träning blir ca 7,5dl och två resorb. Vätskan har jag märkt är allt mer viktig för att orka passet. Vi svettas och kroppen måste kylas ner samtidigt som vi förlorar salt. Det gör att vi orkar allt mindre successivt om vi inte får i oss vätska och ersättning. Gel får fungera som blodsockerbränsle.

 Läs om Martin cyklar för livet!